“Milli Mücadele’de Karamürsel”

“Milli Mücadele’de Karamürsel”

Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, 4 Temmuz Kurtuluş Şenlikleri kutlamaları için, Karamürsel’in tarihine yakışır bir program hazırladı.
Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, göreve geldiği ilk günden itibaren kısıtlı imkânlarla özverili bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.
Karamürsel’in düşman işgalinden kurtuluşu 4 Temmuz Şenlikleri için kutlama programı hazırlayan Başkan Çalık, tüm Karamürsel halkını etkinliklere davet etti.
MİLLİ MÜCADELE’DE KARAMÜRSEL
Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık kurtuluş şenlikleri programları kapsamında iki önemli tarihçiyi Karamürsel’i davet ederek “Milli Mücadele’de Karamürsel” söyleşisi gerçekleştirecek.
Karamürsel İlhan Çınar Alanında 29 Haziran 2024 Cumartesi saat 21:00 ile 23.00 saatleri arasında Prof.Dr. Tamer Akan ve Prof.Dr.Ahmet Taşağıl tarafından milli mücadele yılları anlatılacak.
Başkan Çalık yaptığı açıklamada; “Kahramanlık destanlarının yazıldığı Karamürsel İngilizler ve Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, 4 Temmuz 1921 yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Karamürsel’in Değerli Belediye Başkanlarından Merhum Cemil Bal’ın 15 yaşlarında tuttuğu günlükteki bilgilerden faydalanarak ilçemizin milli mücadele döneminde çok önemli bir görev üstlendiğini öğreniyoruz.
1921 yılı sıcak bir yaz mevsiminde Yunanlılar ilçemize gelip, 15 yaşından 80 yaşına kadar erkekleri mekteplere hapis ettiler. İki gün sonrada Yunan Komutanı 15 yaşından büyük erkekleri sıraya dizip kurşuna dizilmiş, şehrimiz yakılıp ateşe verilmiştir.
O yıllarda İstanbul’dan kaçırılan silah ve cephaneler Karamürsel iskelesine getirilir, hemen boşaltılır, cepheye gitmek üzere atlara ve İznik’ten gelen kağnı ve arabalara yüklenirdi. Körfezimizi gece gündüz gözetim altında tutan düşman gemileri vardı. Buna rağmen egzoz borusunu denize indirip gecenin karanlığında sessiz sedasız iskelemize gelen bu motorların sayısı belli değildi.
Karamürsel’imiz milli mücadele yıllarında büyük kahramanlıklar yapmıştır. Ben kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi

• ETKİNLİK TARİHİ
    29 Haziran 2024