ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

Ekonomik Durum

Geri

Ekonomik Durum

1970'li yıllara kadar küçük tipik bir Anadolu kasabası olarak ekonomik ve sosyal kabuğunu pek kıramayan Karamürsel,1970-1995 yılları arasında bu kabuğu kırdı ve önemli bir büyümeye kavuştu Son yıllarda etkin belediye hizmetleri ile gelişmişliği yakalayan Karamürsel,sosyal ve kültürel alanlarda da önemli ilerlemeler kaydetti.

Karamürsel ekonomik alandaki gerçek gelişme sürecini 1975-1995 yıllarında yakaladı.Ağırlık sektör olan tarımın modernleşmesi gelişme de önemli bir rol oynadı.Yaş meyve üretimi arttı,seracılık , sebzecilik ve üründe kültür çalışmaları yoğunluk kazandı.Sınırlı da olsa sanayi gelişimi yaşandı,soğuk hava depoları kuruldu.Yazlık ev ve sitelerin yapılmasıyla ilçe merkezi gelişmesi geniş alanlara yayıldı. Bilhassa E-130 devlet yolu üzerinde iç turizme yönelik nitelikli sosyal tesisler,(otel,motel,restaurant vb)açıldı.Ulaşımın kolay ve rahatlığı ,ticari potansiyelin artması ilçenin genişlemesini sağladı.Buna paralel olarak bütün ilçede iç ve dış göç olma olayları yaşanmaktadır.Son yıllarda,kendi köylerinden ilçe merkezine olan göçten ziyade,ülkenin diğer bölgelerinden Karamürsel'e gelen göçün daha yüksek seviyeye ulaştığı anlaşılmaktadır.

Karamürsel'de Tarım ilçe ekonomisinin temelini oluşturtmaktadır.Tarımda yaklaşık , nadasla beraber 8922 hektar tarla ziraatı önemli bir yer tutar.Bunu meyvecilik 1834 hektarla takip etmektedir.İklimin elverişliliğine paralel olarak sebzecilik , hayvancılıkta gelişme halindedir.Seracılık , kivi tarımı , arıcılık ve çilek ziraatı gelişme halindedir.20 Köyü ve 5 Beldesi olmak üzere toplam 25 yerleşim bölgesinden ibarettir.

 

Tarım alanlarının kullanış amaçlarına göre dağılımı :

 

Karamürsel'de 1500 çiftçi ailesi bulunmakta olup bunun % 90'dan fazlası 1 ile 100 Dekartoprağa sahip olup , küçük aile işletmesi tipindedir.Orta ve Büyük işletmeler yoktur.100 ailenin hiç toprağı olmayıp , kiralama ve ortakçılıkla tarımsal faaliyetlerini yürütmektedirler.

Tarım alanlarının toprak yapısı ve sulama durumu :

Devlet tarafından arazi sulaması için taşıyıcı kanaletler henüz yapılmamasına rağmen 2007 yılında su toplanan Kızderbent Baraj Göletinde zaman zaman taliye edilerek semetler deresine su salınarak dere boyunca akan sudan motopompalarla çekilerek etraftaki ekili alanlar sulanabilmektedir. ayrıca vatandaşın kendi imkanları ile arazilerinde açtıkları kuyuların suları ile ormandan buldukları kaynak sularını havuz yaparak arazilerinde depolayıp sebze ve meyve sulamasında kullanılmaktadır.
Bu imkanlarla arazi miktarı 2170 hektara ulaşmaktadır.

 

Bitkisel üretim :

 

a) Tarla bitkileri üretimi: Karamürsel'de , buğdaydan tütüne kadar 15 adet tarla bitkisi çeşidi üretilmektedir.Yağ fabrikasının ve pazarlama merkezlerinin yakınlığı, ayçiçeğinde ekim alanlarının artışını hızlandırmaktadır.
b) Sebze üretimi: Karamürsel'de 880 hektarlık alanda 18 cins sebze üretilmektedir.İlçede iklim koşulları her türlü sebze yetiştiriciliğine uygundur.En fazla ekilişle en büyük payı domates üretimi almaktadır.
c) Meyvecilik üretimi: Karamürsel'de doğal yapı ve iklim koşulları meyveciliğe oldukça elverişlidir.En önemlileri ;kiraz , şeftali ,elma, erik , armut , zeytin , üzüm ve kividir.
d) Seracılık: 2003 yılından itibaren İl Özel İdaresince yapılan desteklemelerin katkısıyla seracılık sektörü başta Tepeköy ve Karaahmetli olmak üzere Derköy,Çamdibi ve Yalakdere köylerinde önemli bir gelişme göstermiş olup 2008 yılı itibariyle Karamürsel'de Sera alanı plastik 81.240 M2. ye ulaşmıştır. Bu örtülü alanlarda mevsimine göre yazlık ve kışlık sebze üretimi yapılmaktadır.

 

Hayvan varlığı :

 

Karamürsel'de 2007 yılı itibarıyla 452 adet saf kültür ırkı, 2234 baş kültür ırkı melezi, 211 baş yerli sığır olmak üzere 2897 baş sığır ve 3 baş manda ile birlikte 2900 Büyükbaş hayvan vardır.
Küçük baş olarak 3922 adet koyun ,1750 kıl keçisi , 300 Sanen keçisi,olmak üzere toplam 5972 küçük baş hayvan mevcuttur.
2007 yılı ilçe mezbahasında 223Büyükbaş kesilerek 487.850 Kğ. 3413 Küçüakbaş hayvan kesilerek 50.531 Kğ. Et elde edilmiştir.

 

Su ürünleri üretimi :

 

Ereğli Beldesi haricinde , ilçe merkez ve sahil köylerinde balıkçılık ek gelir ve sportif düzeyde yapılmaktadır. Halen ilçede 9 ruhsatlı gemi ve değişik boylarda 200 adet ruhsatlı balıkçı teknesi bulunmaktadır.

 

Sanayi ve ticaret durumu :

 

İlçemiz sınırları içerisinde herhangi bir sanayi tesisi bulunmamaktadır.

İlçemizde Esnaf ve Sanatkarlar Odasına 2007 yılı itibarı ile kayıtlı 94 meslek grubu mevcut olup,769 kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Ayrıca Şoförler ve Kamyoncular Odasına bağlı 527 nakliyeci esnafı bulunmaktadır.(Kamyoncu , taksici , otobüs ve minibüsçü )Karamürsel'de kurulan ve Karamürsel Belediyesince denetlenen Cuma pazarı , ekonomik olarak Kocaeli'nin dev pazarlarından biridir.Ve ayrıca , Salı semt pazarı da kurulmaktadır.Bu pazarlar sayesinde ilçede ilçe halkı ucuz ve taze sebze meyve ihtiyacını karşılamaktadır.Cuma pazarına çevre ilçe ve köylerden de vatandaşlar katılmaktadır.

İlçemizde haftanın 2 gününde yaş meyve ,sebze , giyim ve diğer ihtiyaç pazarı kurulmakta olup , Pazarcılar derneğine kayıtlı 283 küçük esnaf bulunmaktadır.Bu esnafımız diğer il ve ilçe pazarlarına gitmektedirler.