ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

4 Temmuz Kurtuluş Şenlikleri R...

Geri

4 Temmuz Kurtuluş Şenlikleri Resmi Töreni Gerçekleştirildi

4 Temmuz 2024
4 Temmuz Kurtuluş Şenlikleri Resmi Töreni Gerçekleştirildi
Karamürsel’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103.yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında resmi tören gerçekleştirildi.
Karamürsel Alp’in türbesinde dua ile başlayan program, Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekipleriyle birlikte yapılan kortej ile devam etti.
KORTEJ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Karamürsel Kent Meydanı önünden başlayarak, Cumhuriyet Caddesi ve İnönü Caddesi üzerinden devam ederek Atatürk anıtı önünde sona eren kortej, ilçe halkı tarafından büyük beğeni toplanarak alkış aldı.
4 Temmuz Karamürsel’in kurtuluş günü resmi töreni Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı.
Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık’ın Atatürk anıtına çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İzmit Belediye bandosu tarafından İstiklal Marşımız çalındı.
Törene Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Cumhuriyet Baş Savcısı Cihat Karaya, Garzinon Komutanı Vekili, İlçe Emniyet Müdürü Vedat İşliyen, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Aksu ve sivil toplum kuruluşları katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, “Tarihimizde Karamürsel, 3 kez işgal girişimine uğramıştır. İlk defa, 25 Haziran 1920’de, İngilizler tarafından, 800 askerle işgal edilmiştir. Bu işgale karşı Türk Milis Kuvvetleri, Küçükdere mevkiinde, İngilizlere karşılık vererek, direnişe başlamıştır.
İlçemize ikinci işgal girişimi, 11 Temmuz 1920 yılında, İngilizlerle birlikte, Yunanlılar tarafından yapılmış, 400 kişilik bir Yunan taburu, Ereğli köyünden, Karamürsel’e girerek, yağma ve eşkıyalık yapmışlardır. Kurtuluş savaşımızda, Karamürsel ilk şehitlerini, 11 Temmuz 1920 saldırısında vermiştir.
Akçat Köyünden Ahmet oğlu Halil,
Keleş oğlu Mehmet Şükrü,
Boşnak Beşir oğlu Nazif,
Ve Rum asıllı bir Müslüman…
23 Ekim 1920 Cumartesi günü, Yunanlılar üçüncü defa Karamürsel’e gelmişlerdir. Karamürsel ve çevresinde, silahlı direnişi organize edip yürüten Gökbayrak, Ne Olursa Olsun ve Karamürsel Taburlarıyla, Doktor Enis Bey Müfrezesi, Alaattin Bey, Terzi Laz Mevlüt, Adem Çavuş, Boşnak Hasan ve İsmail Efendi Çetesi ile, vuruşmak zorunda kalan Yunanlılar, direnişin gücü ile zora düşünce, Hükümet Konağı önünde, sıraya dizdikleri masum Karamürsellileri, şehit etmişlerdir.
Demirci Remzi, Boşnak Rasim, Ahmet oğlu Halil, Keleşoğlu Şükrü, Muhacir Veysel, Viran Ali, Açıkbaş Halil Çavuş, Çerkez Bekir, Deli Hasan, Koltukçu Nazif, Yağcıların Ali, Halil ve Fatma Begoviç, Taşlıcalı Ahmet, Mehmet oğlu Mustafa, Kaymakam Vekili Mürteza, Yüzbaşı İlyas Bayraktar, Rejici Hakkı ve oğlu Arif, Tahsildar Ali ve daha niceleri… Kurtuluş savaşlarında, bu denli hesaplaşmanın yaşandığı, bir başka kasabayı bulmak, çok zordur.
“HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR”
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, o günlerde ordularına: "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz" emrini vermişti. Karamürsel halkı, büyük bir azim ve fedakârlıkla, bu karara uymuştur. Yüzlerce şehit, bir o kadar da gazi ile kazanılan Kurtuluş mücadelesi ile, 4 Temmuz 1921 pazartesi günü Karamürsel’imiz düşman işgalinden kurtulmuştur.
Yüreği, vatan sevgisi ile dolu, Karamürsel halkının, ve Türk Askerinin direnci karşısında, düşman işgal ettiği topraklardan çekilmek zorunda kalmıştır. Şehitlerimizin, kutsal kanları ile sulanan topraklarda, var olmanın haklı gururunu, Karamürsel’in kurtuluşunun, 103. yıl dönümünde yeniden yaşıyoruz.
“KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”
Büyük zaferlerin sahibi, çağdaş, demokratik ve laik Türkiye’nin temellerini atan, Cumhuriyetimizin ve bağımsızlığımızın mimarı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, hedef gösterdiği, muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda, Karamürsel halkı, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir.
Kahramanlarımızın aziz kanları ile sulanmış Anadolu ve Karamürsel topraklarında, Cumhuriyetimizin değerleri ve kazanımları ışığında, birlik, beraberlik, adalet ve huzur içinde, vatanımıza sahip çıkarak, birbirimize sarılarak, sonsuza kadar yaşamaya devam edeceğiz.
Tüm hemşerilerimizin, 4 Temmuz, Karamürsel’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Gününü kutluyor, bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini, canlarıyla ödeyen, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi, minnet, şükran ve rahmetle anarken, Tüm hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Ardından konuşma yapan Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Karamürsel’in kurtuluşunu kutlayarak aziz şehitlerimize rahmet edildi.
Konuşmaların ardından Balkan ülkelerinden gelen ekipler tarafından halk oyunları gösterileri yapıldı ve Belediye Başkanı Ahmet Çalık’a hediye takdiminde bulunuldu.