ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

AKÇAT KÖYÜ

Geri
AKÇAT KÖYÜ

Şifalı suyu ve meyve bahçeleriyle meşhur bir köy 

Karamürsel’in şirin köylerinden Akçat, meyve bahçeleri ve şifalı suyu ile adını il dışına da duyurmayı başardı.

Akçat, Karamürsel’in en eski yerleşim yerlerinden biridir. 13. yüzyılda kurulduğu bilinen ve ilçeye 13 kilometre mesafede bulunan Akçat, 1999 yılında belde tüzel kişiliğine kavuşmuş ve belediye idaresi kurulmuşsa da 2011 yılında yapılan referandumla tekrar köye dönüştürülmüştür. 
Her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği, meyve bahçeleriyle bezenmiş şirin bir köy olan Akçat’ın bir diğer özelliği de şifalı suyudur. 
Böbrek taşlarını düşürmeye ve sindirime yardımcı olduğu bilinen Akçat Suyu’nun ünü il sınırlarını dahi aşmıştır. Suyun çıktığı yerdeki çamur ise yöre halkı tarafından cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği düşüncesiyle kullanılmaktadır.

ÇİFT MİNARELİ KÖY
Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan Akçat’ın, 19. asra kadar Kozlar mevkiinde bulunduğu, Yeniçeri baskınları ve işkenceleri sonrasında şimdiki yerleşim yerine geçtiği biliniyor. Dışarıya karşı fazla açık olmayan mahalle halkının uzun yıllar Rum köyleriyle komşuluk yaptığı da kaynaklarda yer alıyor. 1993 Harbi sonrasında Akçat civarına Boşnaklar, Lazlar, Çerkesler ve Gürcüler’in yerleştiği, 1920'de Rumlar’ın kaçmak durumunda kaldığı, daha sonra mübâdele ile Pomaklar’ın geldiği ifade ediliyor. Köy halkı Oğuzlar’ın Kayı Boyu’ndan olan Manav Türkleri’ndendir.
Köy caminin Yunan askerleri tarafından yakılıp yıkıldığı ancak minareyi yıkmayı başaramadıkları, caminin daha sonra tekrar inşa edildiği, Akçat’ın uzun yıllar ‘çift minareli köy’ olarak anıldığı biliniyor. Gölcük depreminde sahip olduğu camisiz minareyi de kaybeden Akçat’ta köyün kurucusu Akça Dede'nin de mezarı bulunuyor. Akça Dede’nin, Karamürsel Alp’in silah arkadaşlarından olduğu rivayet ediliyor.

BİZANS DÖNEMİNDE KAPLICA
Bu geniş ve verimli vadinin şifalı suları nedeniyle Bizans döneminde de kaplıca olarak kullanıldığı biliniyor. İslâm ordularının İstanbul’u fethetmek üzere düzenledikleri seferler sırasında; salgın hastalıklardan dolayı vefat eden bazı Müslüman askerlerin defnedildikleri rivayet edilen ve “Garipler Mezarlığı” adı verilen eski bir mezarlığın da bulunduğu Akçat Köyü, Senaiye (Başkiraz) Köyü ile irtibatlı ve Sofular Köyü kanalıyla 1969 yılından beri Gölcük ilçesiyle bağlantılıdır. Akçat, 1971 yılında elektriğe kavuşmuştur. Adını alan ünlü Akçat Suyu da köy merkezine aynı yıl getirilmiştir. Köyde ilköğretim okulu, eğitim ve öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. 

MEYVE ÜRETİCİLİĞİ YAPILIYOR
Kurtuluş Savaşı’nda düşmana karşı mücadele veren Kuvayi Milliye Hareketi’nin merkezi olan bu tarihi köyün 16 bin 50 dekarlık geniş bir arazisi vardır. Bu arazinin ancak 150 dekarlık bölümünde sulu tarım yapılabilmektedir. Eski yıllarda yoğun olarak tahıl eken ve orman ürünlerinden geçimini sağlayan Akçat üreticisi, son yıllarda büyük hamleler yaparak meyve üreticiliğine yönelmiş ve tarım gelirlerinde çok önemli artışlar sağlamıştır. 
Her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği, meyve bahçeleriyle bezenmiş şirin bir köy olan Akçat’ta meyvecilik, köye yapılan soğuk hava deposu ve sebze halinden dolayı geniş çapta bir sektör haline gelmiştir. Meyvecilik Akçat ekonomisine yön veren en büyük etkenlerdendir. Bölgede elma, şeftali, armut, kiraz, kivi, vişne, çilek en çok üretilen meyvelerdir.

YAPILAŞMA ARTIYOR
Tavuk yetiştiriciliği ve yumurta üretiminin de gerçekleştirildiği bu köyde suyun bol olması, pek çok imkanları da beraberinde getirmektedir. Köyde halâ büyük bir tarım potansiyeli, kendisinden yararlanacak üretici kitlesini beklemektedir. Bu alanda tarımın gelişmesine paralel makineleşme da yoğunluk kazanmakta ve motorlu taşıt sayısı artmaktadır. 
Akçat’ın 15 bin 610 dekarlık oldukça geniş bir orman alanı vardır. Bu nedenledir ki, burada, zaman zaman odun üretimi de sağlanmaktadır. 
17 Ağustos 1999 yılı büyük depreminden sonra belde merkezinde yeni konut yapımında büyük bir artış gözlenmiştir. Bu yörenin imar ve yerleşim yönünden daha da gelişmesi beklenmektedir. 
Köyde gelenek olarak asker uğurlamalarında, sünnet ve evlenme düğünlerinde eğlence yapılır. Davul, zurna, saz, klarnet, darbuka ve org kullanılır. Akçat’ın en meşhur yiyecekleri höşmelim tatlısı ve Akçat’a özgü Muhsin Usta’nın dövme dondurmasıdır.