ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

AKPINAR KÖYÜ

Geri
AKPINAR KÖYÜ

Şifalı suyuyla çok ünlü:
AKPINAR KÖYÜ

Karamürsel’e bağlı, 69 haneli Akpınar Köyü; tabiatıyla olduğu kadar her derde deva şifalı suyuyla da ünlü. Akpınar Suyu’nun şifasından faydalanmak isteyen vatandaşlar, civar il ve ilçelerden köye akın ediyor.
 
Karamürsel’in bereketli topraklarında, cennet gibi bir köyde, Akpınar’dayız bu ay… ‘Mide suyu’ olarak bilenen, halk arasında da memba suyu (içinde erimiş mineraller bulunan, içme suyu olarak veya tedavi amacıyla kullanılan su) denilen Akpınar Suyu’nun anavatanı, burası. Doğal güzelliği, temiz havası ve lezzetli suyuyla ünlü bir köy, Akpınar. Meşe ve gürgen ağaçlarının gölgesindeki asfalt yollardan süzülerek ulaşıyorsunuz köye. 
Köyün, Akpınar Suyu kadar önemli bir başka özelliği ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın dedesinin köyü olması. Başkan Büyükakın’ın dedesi ‘Tahir Çavuşlar’ burada yaşamış. 
Akpınar, 69 haneli bir köy. 150 yıl önce yaşanan bir heyelan felaketiyle, o dönem bulunduğu yerden epeyce kaymış ve bugünkü mevkiine ulaşmış. Geçmişte 150 haneli kalabalık bir yerleşim yeriymiş ama gençler iş imkanları nedeniyle şehirlere gidince; Akpınar’da sadece yaşlılar kalmış, bir de köy hayatını sevenler… Sevindirici olan ise şu sıralar köye dönüşün yeniden başlamış olması.
Karamürsel Belediyesinin ilçesindeki köylerde sosyal yaşamın yeniden canlanması için köye dönüşleri teşvik eden projeleri bir bir hayata geçirmesi, Akpınar Köyü’nü de hareketlendirmiş. Köye yerleşip çiftçilik yapmak isteyenlere cazip fırsatlar sunan; babadan dededen kalma arsasına ev yapıp köyüne dönmek isteyenlerden harç ve ruhsat ücreti talep etmeyen Karamürsel Belediyesi, pek çok kişiyi bu bereketli topraklara geri döndürmeyi başarmış.  

ŞEHİR DIŞINDAN GELİYORLAR

Akpınar’da, küçük ve büyükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayanların sayısı bir hayli fazla, arıcılık yapanlar da var. Köyün iklimi tarıma pek elverişli değilse de bağını bahçesini ekip sebzecilik ve meyvecilik yapanlar da var ama sadece sayıları az. Köyde kadınlar bahçede vakit geçirirken, erkekler ise Akpınar Köyü Yardımlaşma Derneği Lokali’nde sohbet ediyor, çayını kahvesini yudumluyor. 
Köyün muhtarı Yavuz Karaca’nın köyü için güzel hayalleri var. Bu hayalleri gerçekleştirmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Karamürsel Belediyesinin kapısını sıkça çalacağını söylüyor. Akpınar Suyu’nun köy için bir nimet olduğunu belirten Muhtar Karaca, her gün onlarca insanın köye gelip Akpınar Suyu için dağa tırmandığını söylüyor. Karamürsel ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Akpınar Suyu’na köyün içerisinden, asfaltsız patika yollardan geçerek ulaşıyorsunuz. Meşe ve Gülgen ağaçları burada da size eşlik ediyor. Bol oksijeni ciğerlerinize çeke çeke ulaşıyorsunuz suya. Pek çok Kocaelilinin bilmediği Akpınar Suyu için şehir dışından gelenlerin sayısı oldukça fazla. 

HASTALIĞINA ŞİFA BULDU

Suyun hikayesi ilginç… Eskiden, çok eskiden o dönemin amansız hastalığı olan vereme yakalanan bir vatandaş keşfetmiş suyu. Anlatılan odur ki hasta olan ancak hastalığının ne olduğunu bilmeyen bu kişi, bir hekime başvurmuş. Hekim, yaptığı tetkiklerde verem teşhisi koymuş ve eklemiş: ‘Ömrün çok kısa, 6 ay ya yaşarsın ya yaşamazsın. Gez dolaş, tadını çıkar.’ Bunun üzerine, temiz hava ve bol oksijen almak için kendisini dağlara vuran bu kişi; bir gün ağaçların altında, yanında getirdiği soğan-ekmeği yerken susuyor. Çevresine bakıyor ki her yer su. Bir pınarın yanına gitmektense eliyle toprağı kazıyor, çıkan berrak suyu içiyor.
Her gün aynı ritüeli gerçekleştiren vatandaş, zaman içinde kendisini daha iyi hissetmeye başladığını fark ediyor. Hastalığının ne durumda olduğunu merak edip tekrar aynı doktora gittiğinde ise kontrollerinde anlaşılıyor ki hastalığından eser kalmamış. Vatandaşın, ne yapıp da iyileştiğini merak eden doktor, hikayeyi dinledikten sonra suyu incelemesi için bölgeye bir ekip gönderiyor. Sudan örneklerle yapılan incelemelerde ise Akpınar Suyu’nun şifalı olduğu anlaşılıyor. 
Mideye, ciğerlere, böbrek taşlarına iyi geldiği, şifa verdiği, vücudu yenilediği tespit edilince bölge halkı ve şifa arayan hastalar; eşekler, atlar ve katırlarla suyu taşıyıp içmeye başlıyorlar. 

KIZININ ANISINA YAPTIRDI

Elbette, eski yöntemler geride kaldı. Artık suyu taşımak için yük hayvanlarına ihtiyacımız yok çünkü Almanya’da yaşayan ancak köyde arazisi bulunan hayırsever iş adamı Ahmet Uçar yaptırdığı çeşme ile isteyen herkesin suya ulaşmasını sağlamış. 
Genç yaşta yakalandığı hastalık nedeniyle vefat eden kızı Filiz Melek Uçar’ın hayrına bir tesis kuran Uçar’ın açtırdığı çeşmeden bidon bidon su alan vatandaşlar, bu suyu şifa arayan yakınlarına ulaştırıyor.   
Eğer siz de Akpınar Suyu’nun şifasından faydalanmak isterseniz, tesise ulaşmak köyün içindeki patika yoldan tabelaları takip ederek dağlara tırmanmanız ve uzun süre yol almanız gerekiyor.