ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

OSMANİYE KÖYÜ

Geri
OSMANİYE KÖYÜ

Yeryüzündeki cennet

OSMANİYE KÖYÜ

Karamürsel’e bağlı Osmaniye Köyü; İzmit Körfezi’ni kuş bakışı seyretmek, Sünni Baba Mesire Alanı’nın cennet gibi doğasında oksijen depolamak ve Sünni Baba Türbesi’ni ziyaret etmek isteyenlerin uğrak noktası

Osmaniye; doğası, muhteşem manzarası, tertemiz havası, suyu ve mesire alanlarıyla ilçemizin en güzel köylerinden biri. İzmit Körfezi’nin  manzarasını kuş bakışı gören; sınırları içindeki Sünni Baba Mesire Alanı ve Sünni Baba Türbesi’yle özellikle yaz aylarında binlerce kişiyi ağırlayan Osmaniye, gerçek bir yer yüzü cenneti.

Uzundere, Balaban, Yukarımahalle mevkilerinin bağlı bulunduğu, Karamürsel ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Osmaniye Köyü, yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip. Osmaniye’nin ilk yerleşim yeri ise Uzundere mevkii. Önceleri köyün daha yukarı kesimlerinde bulunan Uzundere, 1800’lü yıllarda yaşanan bir heyelan sonucunda şu anda bulunduğu yere kaymış.

 

ARICILIK DA YAPILIYOR

Yazın 82, kışın ise 11 hanenin yaşadığı, 155 seçmeni bulunan Osmaniye Köyü, kış aylarında oldukça sakin ve sessiz olsa da bahar ve yaz aylarında kendisini doğanın kucağına bırakmak isteyenlerle dolup taşıyor. Osmaniye’de genç nüfus oldukça az çünkü iş imkanı yok. Köyün gençleri Karamürsel ya da Gölcük’teki fabrikalarda çalışıyor.

Osmaniye’nin bir okulu da yok, esasen köyde okul çağında çocuk yaşamadığı için buna ihtiyaç da duyulmuyor.

Ağırlıklı olarak Karadenizli vatandaşlarımızın yaşadığı bu şirin Laz köyünün sakinleri genellikle bağ-bahçe işleriyle uğraşıyor. Yazın mısır, fasulye, domates, salatalık, biber, soğan, patates yetiştiren köy halkı, kışın sert hava koşullarının etkisiyle şehir merkezine ya da Ereğli’deki evlerine gidiyor. Köyde hayvancılık kısıtlı şekilde yapılıyor ancak bolca kestane ağacı bulunduğu için arıcılık yaygın. Kestane zamanı, Akpınar ve Karapınar gibi komşu köylerden gelerek köyde arıcılık yapan çok kişi var.

 

SÜNNİ BABA MESİRE ALANI

Osmaniye Köyü, evliyalarımızdan Sünni Baba’nın türbesine de ev sahipliği yapıyor. Rivayete göre, boyu yaklaşık 15 metre olan Sünni Baba’nın kabri de aynı uzunlukta. Sünni Baba’nın türbesini ziyaret etmek isteyen pek çok kişi sık sık Osmaniye Köyü’ne geliyor, türbede dua ediyor.

Osmaniye Köyü’nün bir diğer özelliği de İzmit Körfezi’nin seyredilebildiği en güzel noktalardan biri olan Sünni Baba Mesire Alanı’nın, köy sınırları içerisinde bulunması. Karamürsel’i kuşbakışı gören; gündüz ayrı, gece ayrı bir güzelliğe sahip bu muhteşem manzarayı seyretmek isteyen yüzlerce kişi her yıl Osmaniye Köyü’ne akın ediyor.

Yaz döneminde çeşitli etkinlik ve şenliklerin düzenlendiği Sünni Baba Mesire Alanı, dört mevsim açık. Özellikle piknikçilerin en popüler noktalarından biri olan alan, mangal keyfinden yaz-kış vazgeçemeyenlerle dolup taşıyor. Ailece mesire alanına gelen Karamürselliler doğanın, manzaranın ve temiz havanın tadını çıkarıyor.

 

GÖKYÜZÜ SALINCAĞI

Oldukça geniş bir alana sahip olan Sünni Baba Mesire Alanı’nda çocuklar da kurulan oyun parklarında özgürce eğleniyor, keyifle vakit geçiriyor.

Sünni Baba Mesire Alanı içerisinde bulunan 200 senelik meşe ağacı ve alana kurulan gökyüzü salıncağı da Sünni Baba’nın popülaritesini artıran diğer detaylar arasında.

Sünni Baba Mesire Alanı, Osmaniye Köyü sınırları içerisinde bulunduğu için yönetimi de Osmaniye Köyü Muhtarı Ahmet Ertan’a ait.

Muhtar Ahmet Bey, köyün eskilerinden. Dedelerinin dedeleri Osmaniye Köyü’ne yerleşmiş, Ahmet Bey de burada büyümüş.

Köyünü çok seven Ahmet Ertan, her gün köyünü adım adım geziyor, ihtiyaçları tespit ediyor, eksikleri yerel yönetimlerle bunu paylaşıp takipçisi oluyor.

 

TARİHİ UZUNDERE CAMİİ

Muhtar Ahmet Ertan, Osmaniye Köyü hakkında bilgi verirken, Uzundere mevkiinde bulunan ve tarihi değere sahip eski camiden de bahsediyor. Ertan, Osmaniye Uzundere Köy Camii olarak bilinen bu caminin şu an atıl durumda olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Camimizin tarihi değeri var ancak kullanılamıyor; şu anda restore edilmeyi bekliyor. Belediyemiz, camimizi ‘restore edilecek yapılar’ listesine aldı. Biz de tarihimize sahip çıkılmasını, eski camimizin bir an önce restore edilmesini canı gönülden istiyoruz.”

Osmaniye Köyü’nün yeni camisi ise Sünni Baba Türbesi’nin hemen yanına inşa edilmiş. Camiyi yaptıran kişi muhtar Ahmet Ertan’ın kuzeni, Hüseyin Ertan. Hüseyin Bey’in, merhum eşi anısına yaptırdığı

Osmaniye Köyü Sünni Baba Gülveren Hatun Camii’nin şimdilik kadrolu bir imam yok. Köy muhtarı Ertan, cuma ve bayram namazları için Ereğli’den bir imam getirdiklerini söylüyor ve en büyük dileklerinin camiye bir an önce imam atanması olduğunu ifade ediyor.

 

KAYMAKAM SUYU

Osmaniye Köyü’nün en önemli özelliklerinden biri de leziz suyu. Kaynağı Uzundere mevkiinde bulunan bu suyun köye getirtilmesi için büyük çaba harcanmış. ‘Kaymakam Suyu’ olarak bilinen bu suyun bir hikayesi var.

Rivayete göre 1940’lı yıllarda, ilçe kaymakamı bir atın sırtında Uzundere’ye geliyor. Yoruluyor ve bir bardak su içiyor. Biraz dinleniyor, tekrar aynı sudan içiyor ve ‘Oh ne güzel suymuş bu’ diyor.

Bu nedenle suyun adı, ‘Kaymakam Suyu’ olarak kalıyor.

Kaymakam Suyu o kadar lezzetli ki ünü il sınırlarını aşmış. Muhtar Ahmet Ertan, “Bu sudan içmek ve bidonlara doldurarak evine götürmek için köyümüze gelen çok sayıda insan var” diyor.

 

KÖY HALKI BİRLİK İÇİNDE

Osmaniye Köyü’nün, köy halkını bir arada tutan, aralarındaki dayanışmayı artıran bir de derneği var. Köy sakinleri Osmaniye Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında toplanıyor, çalışmalara katılıyor, geleneklerini yaşatıyor ve şenlikler düzenliyor.

Köy halkını bir araya getiren bir diğer unsur da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan köy fırını. Köyün kadınları zaman zaman bu fırında topluca ekmek ya da pide pişiriyor ve komşuluk ilişkilerini pekiştiriyor.

Osmaniye Köyü, doğal güzelliği, mesire alanı, meşhur suyu ve Sünni Baba Türbesi’yle ününü her geçen gün artırmaya devam ediyor. Eğer sizin de yolunuz Osmaniye’ye düşerse, muhteşem İzmit Körfezi manzarasına karşı bir bardak çay içip, tertemiz havayı içinize çekmeyi,  Sünni Baba Türbesi’nde dua etmeyi ve Kaymakam Suyu’nun tadına bakmayı unutmayın.