ARAMA
Karamürsel Belediye Başkanlığı

VALİDE KÖPRÜ

Geri
VALİDE KÖPRÜ

Yüzyıllardır dimdik ayakta

VALİDE KÖPRÜ

15. Yüzyıl’da, ünlü Osmanlı sultanı Kösem Sultan tarafından yaptırılan Valide Köprü, hala bütün güzelliği ve ihtişamıyla dimdik ayakta
 

Karamürsel; denizi, doğası ve bereketli topraklarıyla olduğu kadar tarihi zenginliğiyle de tanınan bir ilçe. Stratejik konumu nedeniyle özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde oldukça önemli bir liman kasabası olan ilçemizde pek çok tarihi eser bulunmakta. Karamürsel’in en önemli tarihi değerlerinden biri de Valide Köprü. Yüzyıllardır bütün ihtişamı ve güzelliğiyle dimdik ayakta duran valide Köprü, kurulduğu semte de adını vermiş.

KÖSEM SULTAN YAPTIRMIŞ

Eski Osmanlı kervan yolu güzergahında bulunan Valide Köprü Köyü’nün yakınlarında bulunan köprü, Osmanlı dönemine ait en önemli eserlerden biri. Karamürsel’den başlayarak, Karaahmetli, Hayriye, Yalakdere köylerinden geçen ve İznik’e giden yolun üzerinde bulunan Valide Köprü, 15. Yüzyıl’da, klasik Türk mimarisi tarzında, kesme taşlarla yapılmış. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalarda köprünün Kösem Sultan tarafından yaptırıldığı ortaya çıkmış.

EN VARLIKLI SULTAN

Osmanlı tarihinin en varlıklı sultanlarından birisi olarak ifade edilen, I. Ahmet’in eşi ve IV. Murat’ın annesi Valide Kösem Sultan; Osmanlı coğrafyasında çok sayıda cami, mescit, köprü, han, çeşme, suyolu yaptırmış ve kurduğu vakıflarla hayratlar bırakmış. İstanbul’daki Büyük Valide Hanı, Çinili Külliye, Valide Medresesi, Mekke-Medine arasında bulunan su tesisi ve Karamürsel Valide Köprü bu eserlerden sadece birkaçı.

65 METRE BOYUNDA

Valide Köprü, 1540-1560 yılları arasında, klasik Türk mimarisi tarzında inşa edilmiş. Üç gözlü, sivri kemerli bir yapıya sahip olan köprünün boyu 64 metreyi, genişliği 4,5 metreyi buluyor. Ortadaki en büyük gözün genişliği ise 12,3 metre. Muntazam kesme taştan yapılmış olan köprünün ayaklarının önünde üçgen selyaranlar bulunuyor. Mansap tarafındaki selyaranlar is, üçgen prizma şeklinde. 1996 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Valide Köprü, her gün yeni ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

BAŞKA YERDE YOK

Belirtmeden geçmeyelim; bölge, tarihi köprüsüyle olduğu kadar civarda yapılan kazır çalışmalarında ortaya çıkan çanak-çömleklerle de bir hayli ünlü. Bunun nedeni, Valide Köprü civarında bulanan çanak-çömleklerin, buradan başka hiçbir yerde rastlanılmamış türden olması. Bol kum katkılı, kahverengi-siyah tonlarda, üzerinde geometrik kazımalar bulunan çanak ve çömlekler araştırmacıların büyük ilgisini çekiyor.